Ute och flyger

Det finns få saker som är så underbara som att flyga. Alla vänliga ansikten – både flygpersonal och medpassagerare – i spänd förväntan inför resans början. Man slår sig ner i sitt säte och reflekterar över platsen man varit på. Alla människor man träffat, all den goda mat man ätit, kanske alla de affärer man skött. Om man är en van resenär kanske man redan har koll på det mesta, men om det är nytt för en finns det här några matnyttiga tips från anrika New York Times för er som ska ut och flyga. Även här bjuds det på som är riktigt smarta.

Planet börjar röra på sig

När planet först sparkar igång och börjar rulla över asfalten. Hur det känns i hela kroppen och man tänker att man äntligen är på väg. Personalen som går omkring och noggrant ser efter så att alla passagerare har sina bälten på sig, för att sedan sätta sig ner själva. Takbelysningen som slås av eller sänks. Man sitter där och blickar ut över flygplatsen. En speciell plats – alla människor som är på väg någonstans. Som just kommit eller just ska fara iväg.

Planet lämnar marken

Plötsligt ökas farten och dånet sätter igång. Det har blivit dags att strax lyfta. Planet – denna enorma stålfågel – ökar i hastigheten och man pressas bakåt i sitt säte. Det är skräckblandad förtjusning som man upplever. Om det går fel nu så kan det gå riktigt ordentligt fel, tänker man. Samtidigt som man tänker att det absolut är värt det. Kanske är man på väg till sin familj och har med sig en perfekt present från Big Baby som hela familjen kan glädjas åt. Man gläds i så fall åt det med ett stort leende på läpparna. Planet lämnar marken och en känsla av lättnad och säkerhet sköljer över en.

Flyger genom luften

Väl uppe i luften är man helt fri. Det går inte att gå någonstans. Om det är ett långdistansflyg finns det inte heller något internet. Visserligen kan man svara på emails eller dylikt men slipper antagligen helst. Sittbälten knäpps upp. Folk mumlar sinsemellan. Det är frid och fröjd ombord. Om man är ett riktigt fan av att flyga önskar man kanske att resan bara ska fortsätta och fortsätta. Sådana flygentusiaster är ovanliga, men de finns absolut. Vissa tänker flyga så länge de lever för att de verkligen älskar det.

Motståndarlaget

Det finns förstås de som å andra sidan inte tycker att flygandet är särskilt bra. Man hävdar att det förstör vår planet. Det är visserligen sant, vilket förstås är hemskt. Fast samtidigt är det ju så himla härligt att flyga. Förhoppningsvis kommer mänskligheten fram till en lösning. Det brukar vi ju göra, inte sant?

Leave a Reply

mts_best