de Havilland DH 82 Tiger Moth

På 1930-talet började man tillverka de Havilland DH 82 Tiger Moth i England. Planet är ett tvåsitsigt plan som främst användes som skolflygplan. Ända fram till 1950-talet användes planet i många länders flygvapen och så även i Sverige där det fick beteckningen Sk11. Efter andra världskrigets slut hade cirka 7000 flygplan tillverkats och många av dessa flygs än idag i privat ägo. En specialitet med detta plan är att det har en lite annorlunda skevroderkontroll. En del tycker att det gör planet lite mer svårfluget medan andra anser att det är mer utmanande då det kräver en skicklig pilot. Många av de gamla planen användes av flygklubbar som bogsering till segelflygplan. Andra modifierades och användes som besprutningsflygplan, då främst i Amerika.

Flyga utomlands

 

Många som intresserar sig för gamla flygplan tycker också om att resa och flyger gärna utomlands och tittar på plan. I London finns till exempel ett härligt museum, deHavilland Aircraft Museum, som är väl värt ett besök för den inbitne. Om man inte bara gillar att flyga utomlands utan funderar på att flytta för gott kan man göra det med! på https://www.mowido.se/ kan du hitta många fina bostäder i olika länder för den som söker en ny start i livet eller eventuellt en härlig semesterbostad när det är kallt och trist i Sverige.

Fina flyguppvisningar

Än idag finns det finns entusiaster som ordnar tillställningar över hela landet med jämna mellanrum. Förra året hölls en uppskattad flyguppvisning på Ränneslätt i Eksjö där tre plan av deHavilland DH82 Tiger Moth visades upp. Henrik Lundh, en av piloterna, skojade till det lite om resan till flygfältet. Han hoppades på fint väder eftersom planet är öppet och sa även att den gamla damen inte är så snabb, är det motvind kan man bli frånåkt på motorvägen rentav. Hon är dock snabbare när hon kommer upp i luften.

Leave a Reply

mts_best