De 6 snabbaste bemannade flygplanen genom tiderna

Den här listan ger dig grundläggande kunskaper om de snabbaste flygplanen genom tiderna. Från experimentella projekt som inte gjorde mer än ett fåtal flygningar innan de lades på is, till flygplan som varit i aktiv tjänst.

6. Bell X-2

Direkt efter andra världskrigets slut påbörjade Bell designen av X-2 med huvudsyftet att utreda hur flygplan uppför sig i höga hastigheter. Programmet pågick till 1956 och endast två exemplar av X-2 byggdes. Maxhastigheten uppmättes till 3 370 km/h.

5. MiG-25

Ryska MiG-25 är tidernas näst snabbaste militärflygplan med sina 3 494 km/h. Flygplanets hastighet fick amerikansk säkerhetstjänst att tro att det var ett jaktplan, varpå USA raskt satte gång med att ta fram ohyggligt dyra F15 i syfte att kontra det ryska flygplanet.

4. Lockheed YF-12

YF-12 är föregångaren till den här listans nästa plan och användes endast i experimentella syften. På sin tid satte det hastighets- och höjdrekord med sina 3331 km/h respektive 24 mil över markytan.

3. SR-71 Blackbird

Det är få flygplan som så intimt förknippas med kalla kriget som SR-71 Blackbird, tidernas snabbaste flygplan i militär tjänst. Även om man inte vet vad planet heter så skulle nog de flesta känna igen det karaktäristiskt svarta planet. Det togs i aktiv tjänst som spion- och spaningsplan 1964 och togs ur bruk så sent som 1998. Noterbart är att man var tvungen att tanka planet precis innan det skulle flyga, alltså bokstavligt talat minuterna innan avgång. Detta för att det läckte bränsle när det var stillastående, g-krafterna när det var i bruk fick hela planet att tightas till. Hur som helst så var 3 540 km/h i timmen maxhastigheten för detta klassiska flygplan.

2. X-15

Raketdrivna X-15 byggdes av North American Aviation 1959 och var i aktiv tjänst i amerikanska flygvapnet fram till 1968. Det hade med topphastigheten 7 274 km/h, rekordet för snabbaste bemannade flygplan fram till år 2004, vilket leder oss till nästa plats på listan.

Snabbast någonsin: NASA X-43

X-43 var del av ett NASA-program som kallads för Hyper-X med målet att utveckla överljudsmotorer med bättre bränsleekonomi. Testflygningen av X-43 gick av stapeln år 2004 när planet släpptes på 12 kilometers höjd från ett B-52 bombflygplan. 11 000 km/h uppnådde planet innan det började glidflyga för att genomföra en planerad landning i Stilla Havet.

Piloter är det inte alla som kan bli, men att jobba som ledare inom flygindustrin är åtkomligt och en möjlighet för betydligt fler. Ett sätt att förbättra sina chanser att bli chef är att gå en ledarskapsutbildning Stockholm. Då får man även koll på hur man hanterar stress, konflikter med medarbetare samt hur man kan få ett lugnare psyke överlag – något som är A och O när man är pilot.

Leave a Reply

mts_best